Сутра почињу славске свечаности у част Светог Прокопија

Низом културно забавних и спортских манифестација Прокупчани ће и ове године, традиционално обележити своју градску славу Свети Прокопије, која се у организацији Града Прокупља и цркве Свети Прокопије сваке године обележава 21. јула. Славске свечаности почињу сутра, 14. јула у 10 сати отварањем Ликовне колоније „Божа Илић“ која ће се ове године одржати на Гребцу, а завршиће се литијом кроз град, свечаном славском литургијом, концертом и ватрометом на дан славе 21. јула.

У оквиру богатог програма који су организатори припремили 15. јула на „Тргу Топличких јунака“ одржаће се и „Фестивал спорта“, а у суботу 16. јула у Спомен соби и на платоу Спомен комплекса Јунацима Гвозденог пука, у 19 сати биће промовисана књига „Православна црква у Србији и њене финанасије од 1804. до 1918. године“ и Гусларско вече под називом „Топлички Гвоздени пук“.

Недеља је резервисана за љубитеље пецања, тако у осам сати почиње такмичење у риболову крај реке Топлице, у 17 сати је на градској великој зеленој пијаци такмичење у спремању рибље чорбе, а истог дана у 19 сати на „Тргу Топличких јунака“ одржаће се и други део „Фестивала спорта“. У понедељак 18. јула свечаност се наставља у прокупачком Дому културе и то у 19 сати отварањем изложбе слика са овогодишње „Ивандањске ликовне колоније“, а у 20 сати је концерт класичне музике. Традиоционални Духовни разговори заказани су за уторак у 19 сати у Галерији „Божа Илић“. Предавач је архимандрит Илирион Лупуловић, а у 20 сати истог дана одржаће се „Вече привредника у част Светог Прокопија“ у ресторану „Олимпик“ у Прокупљу.

Црквено обележавање градске славе Свети Прокопије почиње у среду, 20. јула, дочеком викара епископа хвостанског Господина Јустина у 17 и 30, затим следи вечерња служба у цркви Свети Прокопије од 18 сати и у 19 сати почиње Црквеносвенародна литија.

Након литије у 20 сати у прокупачком Дому културе биће одржана „Прокоповданска академија“ на којој ће бити уручене „Плакета Свети Прокопије“ и Похвалница најзаслужнијима. Дан славе 21. јул обележиће јутарња славска литургија која почиње у осам сати, а затим ће у 12 сати у Галерији „Божа Илић“ бити отворена изложнба под називом „Kако памтимо владаре“.

У 13 сати ће се у пешачкој зони одржати традиционална „Улица даривања“ на којој ће пекари, посластичари, власници угоститељских радњи и трговина грађанима поклањати своје производе. Вишедневно обележавање славе Свети Прокопије у граду Прокупљу, који по том свецу носи име биће завршено 21. јула у вечерњим сатима када ће се са почетком у 19. сати на „Тргу Топличких јунака“ одржати најпре културно уметнички програм, а затим у 22 сата концерт Алена Исламовића и ватромет.

Организатори позивају грађане Прокупља да узму учешће у свим славским свечаностима и да својим присуством увеличају тај највећи празник који сви заједно прослављамо у част заштитника нашег града великомученика Светог Прокопија, чије мошти почивају у прокупачкој цркви са његовим именом.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име