Документарни филм „Покајник у покушају“ освојио тридесету награду по реду

Документарни филм „Покајник у покушају“, у продукцији Филм клуба Прокупље,  који говори о цркви Светог Прокопија, освојио је тридесету награду по реду. Овога пута награђен је за монтажу на „Crown Wood International Film Festivalu “ у Индији.

Петнаестоминутни филм снимљен је почетком јануара прошле године и говори о Прокупчанину Ненаду Гиздовићу који је постао инвалид, а себе пронашао у вери и цркви у свом граду. Документарац је снимљен са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког Арсенија, а причу о цркви испричао је старешина цркве протојереј Никола Илић.

Поред овог признања, филм је награђиван  и на различитим фестивалима у Србији, Бразилу, Сингапуру, Грчкој, Индији. До сада је приказан на преко 100 фестивала широм света, почев од Аустралије, Америке, Енглеске, Шпаније, Словачке, Турске, Индије, до Србије и земаља у окружењу. На овом филму су радили режисер и сценариста Жикица Јовановић, директор фотографије Војкан Аранђеловић, композитор Ивица Траиловић, дрон оператер  Саша Миљковић и наратор Предраг Славковић.

-Поносимо се тиме да смо кроз уметност пронели име нашег града у свету. За ову животну причу, преточену у филм, добили смо и велики број признања, чему се такође радујемо. Захваљујући овом документарцу велики број људи је чуо за Прокупље и цркву Светог Прокопија, нагласио је режисер и сценариста филма „Покајник у покушају“ Жикица Јовановић.

Иначе, црква „Светог Прокопија“ је једна од најстаријих светиња у Србији и специфична је по томе што у њој почивају мошти двојице светих ратника Прокопија и Георгија, који су страдали због хришћанске вере 303. године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име