Прокупље обележило Дан сећања на настрадале у НАТО агресији

Дан сећања на настрадале у НАТО агресији обележен је у Прокупљу испред споменика палим борцима у ратовима од 1990. до 1999.године.Помен жртвама НАТО агресије служило је свештенство цркве Свети Прокопије.

Венце и цвеће испред споменика положили су представници Војске Србије, Полиције, Топличког управног округа, Града Прокупља, удружења и борачких организација, родбина и пријатељи палих јунака.
–Данас се навршава 23 године од када је на Савезну Републику Југославију започео напад 19 земаља НАТО алијансе и када су најбољи синови целе Србије стали у одбрану слободе и части своје земље. То је још један датум у нашој историји када смо на велико искушење одговорили поносно и јуначки, доказујући постојаност свог народа у борби за правду и очување својих корена. Ближио се крај 20. века, раздобља које је за наш народ представљало сталну борбу за опстанак и државност. Тако је било и тог пролећа 1999. године, када су по ко зна који пут изгубљени млади животи, када су мајке испратиле у рат своје синове и када су синови последњи пут видели своју децу. Били су то дани када су експлозије, спаљена кућна огњишта, разрушени мостови, били наша стварност и када су нам снови били свима исти, да нам небо поново буде слободно, рекао је заменик градоначелника Прокупља, Мирослав Антовић, подсећајући на дан када су на наш град и нашу земљу пале прве бомбе НАТО алијансе.
Kрвави пир трајао је 78 дана, бачено је 420.000 пројектила и скоро 40.000 касетних бомби, убијено је 2.500 људи. Циљ је био да убијају наше људе, војнике, полицајце, да убију Србију. Ни за један од тих ратних дана, ни за једну рану и жртву, нема заборава. Наше сећање је живот оних који су себе уградили у будућност своје земље и њених потомака.
–Животи се не могу вратити, нити можемо надокнадити вечну празнину у срцима њихових најближих, која је и после више од две деценије остала извор бола и вечне туге њихове и наше. Зато у њихово име и у име свих жртава које су положене у темеље Србије, имамо задатак да чувамо њихове и своје породице, да наше ратове за Прокупље и Србију водимо знањем и мудрошћу. Наш циљ данас и убудуће мора да буде, да вредно радимо и да на темељима које они поставише жртвовавши своје животе, стварамо нови живот у Топлици. Руководство Града Прокупља, уз подршку Владе и председника Александра Вучића има циљ да Топлица и Прокупље буду достојни оних у чију смо се вечну славу данас окупили. Уређујемо вртиће и школе. Циљ нам је да имамо више радних места, да млади људи своје Прокупље доживљавају као место за добар живот. Градећи Топлицу, са истом надом и вером са којом су је ови јунаци бранили у рату, ми градимо јаку и стабилну земљу, истиче у свом говору Антовић.
–Зато у њихово име и у име свих жртава које су положене у темеље Србије, имамо задатак да чувамо њихове и своје породице, да наше ратове за Прокупље и Србију водимо знањем и мудрошћу. Наш циљ данас и убудуће мора да буде, да вредно радимо и да на темељима које они поставише жртвовавши своје животе, стварамо нови живот у Топлици. Руководство Града Прокупља, уз подршку Владе и председника Александра Вучића има циљ да Топлица и Прокупље буду достојни оних у чију смо се вечну славу данас окупили. Уређујемо вртиће и школе. Циљ нам је да имамо више радних места, да млади људи своје Прокупље доживљавају као место за добар живот. Градећи Топлицу, са истом надом и вером са којом су је ови јунаци бранили у рату, ми градимо јаку и стабилну земљу, истиче у свом говору Антовић.
У уметничком делу програма  је хор цркве Свети Прокопије под руководством диригента Сање Стојковић Антовић. Рецитал „Недам“ чије стихове је написао Живојин Ракочевић говориле су ученице Гимназије, Бранка Kрстић, Мина Стајковић и Kатарина Јовановић. Стихове песме „Сви моји преци“ Добрице Ерића, говорио је Александар Вукићевић, ученик ОШ ,,9.октобар“.
????????????????????????????????????

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име