Хор цркве “Светог Прокопија” обележио 25 година рада и постојања

У прокупачком Дому културе одржана је свечана академија, којом је обележено 25 година постојања и успешног рада хора цркве „Светог Прокопија“. Тим поводом је епископ нишки господин Арсеније одликовао хор цркве Светог Прокопија орденом другог степена Светог Романа Ђунишког. Орден је примила диригент хора Сања Стојковић Антовић, а на свечаности је приказан филм посвећен настајању и раду хора цркве „Светог Прокопија“, који је режирао Зоран Цветковић, а снимио Владимир Гашевић. Овом приликом је представљена и брошура под називом „25 година хора цркве „Светог Прокопија“, чији је аутор Срђан Живковић.

Поздрављајући присутне на свечаној акдемији, коју су поводом великог и значајног јубилеја прокупачког црквеног хора организовали Град Прокупље и црква“ Светог Прокопија“, епископ нишки Арсеније, је члановима хора пожелео да још много година долазе у храм и учествују у богослужењима, да буду још бољи него што јесу, али пре свега да проносе славу имена Божијег, имена Светог Прокопија и наше свете Цркве.

-Сабрали смо се вечерас, у навечерје празника Сретења Господњег, који јесте празник сусрета Бога и човека, када нестају све сумње у оно што је свето и божанско. Свето богослужење је место нашег сусрета са Богом и не само сусрета, него нашег сједињења са Богом у светој тајни, у светој литургији. На тој светој литургији, сви ми учествујемо, као и хор својим појањем у тој светој, божанској, неизречивој тајни. Хор „Светог Прокопија“, већ 25 година, чини се да је можда мали јубилеј, али ако се окренемо иза себе и видимо шта се све догодило за 25 година, видећемо да су његови чланови исто толико година жртвовали своје време и своју љубав долазећи на пробе. Учествовали су у богослужењима и створили  заједницу, коју може да да само црква, коју може да да само свето богослужење.Управо кроз богослужење, неки чланови хора су поверовали у Бога, а неки који су веровали у Бога, почели су да живе хришћански, а из тога видимо колика је и каква мисија овог хора, нагласио је епископ нишки.

Старешина храма „Светог Прокопија“, протојереј Никола Илић, поздравио је скуп и рекао да хор већ 25 година краси богослужење наше цркве и на тај начин чини да се наш сусрет са живим Богом, претвори у право Сретење наше са Господом. Он се захвалио владики Арсенију, на великој љубави коју испољава према свима нама, а посебно према члановима хора цркве „Светог Прокопија“, али и свим присутнима, који су дошли да поделе радост постојања и трајања овог хора.

На овој свечаној академији публици се представио црквени хор „Светог Прокопија“, приказавши богат програм, који је садржао духовне и изворне песме. У делу програма поводом јубилеја прокупачког црквеног хора, учествовао је и хор из Дворова из Републике Српске.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име