Културно уметничко друштво “Абрашевић” обележило 100 година постојања

У прокупачком Дому културе, одржана свечана академија, поводом обележавања великог и значајног јубилеја, 100 година постојања Културно уметничког друштва „Абрашевић“ у нашем граду.

У овом свечаном програму, учествовали су вокални солисти, све играчке поставе „Абрашевића“ и оркестар Дома културе. Ово је била прилика да најактивнијим члановима, како садашњим, тако и бившим, буду уручене захвалнице. Такође, ова признања додељена су и постхумно, у знак захвалности онима који нису више међу нама, али су својим радом оставили траг у овом друштву и култури града. На самом почетку програма, публику је поздравила директорка Дома културе Тијана Петеровић и честитала јубилеј члановима „Абрашевића“, али свим љубитељима и поштоваоцима овог уметничког стваралаштва у нашем граду.

Издвајајући се из певачке дружине „Југовићи“ у Прокупљу и настало 1921. године Радничко културно-уметничко друштво „Абрашевић“, које учествује у бројним  новогодишњим, славским и другим свечаностима и приредбама у граду пре Другог светског рата.

Познато је да после Другог светског рата, долази до обнављања културно уметничких друштава, али и формирања установа културе и развоја аматеризма и у Југославији и у Прокупљу. Непосредно после рата, Прокупље добија Народну читаоницу, Позориште и Музеј, а негде 1949. године и Културно уметничко друштво Абрашевић. Обнављено Културно уметничко друштво „Абрашевић”, састојало се од лименог оркестра, састављеног од жичаних инструмената. У каснијим годинама, пратећи општи друштвени и културни развој, музика добија неке нове стилове, те у Прокупљу настају први вокално инструментални састави.

Како стоји у публикацији о КУД „Абрашевић“, на предлог СИЗ-а културе, а на основу одлуке СО Прокупље, у пролеће 1975. године, формира се Дом културе „Радивој Увалић Бата“, који за почетак, као основне секције има Позориште и КУД „Абрашевић“.

Захваљујући заљубљеницима у народну игру, почетком седамдесетих година, основано је више школских фолклорних секција. Њихови чланови онда постају и играчи обновљеног фолклора КУД „Абрашевић“, а врло брзо им се прикључиују и омладинци из фабричких и других прокупачких колектива.

Већа улагања друштвене заједнице у аматеризам, условило је и напредовање програма у квалитативном смислу, те тих, осамдесетих година „Абрашевић“ наступа, не само по Југославији, већ гостује и у иностранству.

Истовремено, са настајањем фолклорне, седамдесетих година прошлог века формирана је и хорска секција, такође захваљујући ентузијастима. Кроз хорску секцију прошле су генерације певача и диригената. Био је то период веома богатог културно уметничког стварања и садржаја. Све секције „Абрашевића“, биле су незаменљив део градских свечаности, обележавања историјских јубилеја и других манифестација. а тако је остало и до данашњих дана.

Треба поменути и то да је крајем прве деценије новог века,  формирана Женска певачка група, која веома успешно носи бреме угледа и успеха старијих генерација хорских певача.

Такође, важан део ове секције још од формирања, свакако су били вокални солисти и чланови оркестра, а први оркестар „Абрашевића“ настаје 1975. године. До данашњих дана, ова секција „Абрашевића“, била је и остала ризница талентованих музичара и вокалних извођача.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име