Удружење “Бај-Пас” обележило Светски дан срца

Удружење оболелих од кардиоваскуларних болести “Бај-Пас” из Прокупља обележило је данас Светски дан срца, а уједно и девет година постојања удружења.

Светски дан срца је установљен 2000. године са циљем да се људима широм света пошаље порука да болести срца и крвних судова, као водећи узрочници смртних исхода, односе 17,3 милиона живота сваке године широм света. У Србији око 20.000 људи годишње умре од малигних болести, а око 52.000 од болести срца.

Светска федерација за срце упозорава да се најмање 80% превремених смртних исхода може спречити контролом главних фактора ризика (пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност). Светски дан срца је усмерен на стварање здравог окружења које би омогућило људима да направе позитивне промене које могу да смање ризик од срчаних болести и можданог удара.

Удружење “Бај-Пас” из Прокупља основано је 24.09.2012. године, окупља велики број чланова и има низ активности током целе године. Због целокупне ситуације око Корона вируса, удружење “Бај-Пас” је  смањило своје активности док председник удружења “Бај-Пас” из Прокупља Миленко Илић најављује велике пројекте које ће удружење реализовати заједно са својим члановима одмах по завршетку ове епидемиолошке ситуације.

– Идеја о стварању удружења “Бај – Пас” родила се оног момента када сам сазнао да сам болестан и да морам на операцију срца. Нисам знао како да се понашам јер је требало да чекам 18 месеци на операцију. Морао сам да тражим људе који су били оперисани да бих сазнао шта даље и шта требам да радим до дана операције. Поразна је била чињеница да су доктори били у праву када су ми саопштили да се све то могло избећи да сам на време отишао на анализе и прегледе, односно да сам на време едукован и да сам сазнао шта је то довело до моје болести. Имајући све те чињенице у виду ја и моји пријатељи решили смо да покушамо да окупимо све људе који су до сада имали интервенцију на срцу и све људе добре воље да нам помогну у остваривању циљева нашег удружења – казао је Миленко Илић, председник удружења оболелих од кардиоваскуларних болести “Бај-Пас”.

Миленко Илић апелује на грађане Прокупља али и на грађане целе Србије да поведу рачуна о свом животу, да помогнемо себи како бисмо помогли другима.

– Основни циљ удружења је едукација младих људи за здравији и квалитетнији живот, да бисмо покушали да спречимо болест, едукација грађана како се понашати док чекају на операцију, и едукација грађана како се понашати и шта радити после операције – казао је Миленко Илић.

Сви заинтересовани грађани који желе да постану члан удружења “Бај – Пас” могу да контактирају председника удружења на број телефона 061/2856019.

4 KOMENTARA

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име