Прокупачка црква Свети Прокопије обележава Страсну недељу и Васкрс

Уочи хришћанског празника Васкрса православна црква Свети Прокопије у Прокупљу издала је распоред богослужења и позвала вернике да се уз поштовање свих епидемиолошких мера у борби против пандемије корона вируса придруже Цркви у обележавању овог највећег хришћанског празника у славу живота.

Како су истакли у цркви последња недеља пред празник, и уједно и последња недеља великог поста, назива се Страсном или Великом недељом јер је то недеља страдања Исуса Христа и сви дани у њој због тога се зову „велики“.

Христ је разапет на Голготи на Велики Петак и зато се тај дан посебно обележава, међу верницима строгим постом, а у Србији ће то ове године бити и нерадан дан као и сви  остали у којима се обележава Васкрс, који је симбол победе живота над смрћу.

У оквиру обележавања највећег хришћанског празника Васкрса свештенство прокупачке цркве Свети Прокопије у Велику среду 28. априла у 8 и 18 сати служиће предпразничну литургију.

На велики четвртак Света литургија служиће се од 8 сати и а поподне од 17 сати започеће празнично бденије са читањем Јеванђеља.

На Велики петак од 8 сати биће служени „Царски сати“ а у 16 сати биће свечано изнета Христова плаштаница. Опело Христово почеће у поноћ. На Велику суботу литургија је у 8 сати, а на дан Васкрса 2. маја ускршње јутро у цркви Светог Прокопија почиње у 7 сати. И на Васкрсни понедељак и уторак Васкршња литургија служиће се у 8 сати.

Из цркве Свети Прокопије позвали су вернике да присуствују овим црквеним обредима али уз поштовање епидемиолошких мера, ношење заштитне маске и држање дистанце.

Такође су навели да ће ове године верници, уз поштовање мера заштите од ширења пандемије корона вируса, моћи да уђу и у цркву, за разлику од прошле године, када су литургију могли да прате само на отвореном у порти цркве.

извор: prokuplje.org.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име