Покренута апликација за пријаву дивљих депонија у Србији

фото: UNDP

Агенција за заштиту животне средине (СЕПА) и Програм Уједињених нација за развој (УНДП) у сарадњи са Министарством животне средине покрећу апликацију „Уклони дивљу депонију“, преко које ће сви грађани моћи лако и анонимно да дају свој допринос евидентирању локација дивљих депонија у Србији, саопштио је УНДП.

Према подацима које су Агенцији за заштиту животне средине доставиле локалне самоуправе, на територији Србије постоји преко 2.200 дивљих депонија, али се процењује да тај број може бити далеко већи, наводи се у саопштењу.

То су површине на којима људи нелегално одлажу отпад, а налазе се најчешће у руралним срединама, у близини насељених места, уз корита река, као и дуж саобраћајница.

На дивљим депонијама заврши око 20 одсто комуналног отпада. Осим што кваре изглед околине, дивље депоније утичу и на загађивање ваздуха, вода и земљишта и самим тим угрожавају здравље људи.

На њима понекад долази и до пожара, чему доприносе и емисије гасова са ефектом стаклене баште (ГХГ) као и других загађујућих материја са ових депонија. Највећи ризик по животну средину и здравље људи представљају када се налазе у близини насеља или обале реке, потока, језера или акумулације.

Да би дивље депоније биле уклоњене морају се, пре свега, утврдити њихове локације и томе је апликација „Уклони дивљу депонију“ намењена, кажу у УНДП.

Како би пријавили дивљу депонију коју уоче у својој околини корисници треба да је фотографишу путем апликације и, уз кратак опис, пошаљу пријаву, која ће бити регистрована у бази Агенције за заштиту животне средине.

Уколико се деси да корисник у тренутку пријаве депоније буде ван домета, апликација ће запамтити пријаву и послати је првом приликом када телефон буде повезан на интернет. Пријаве су анонимне и њихов број је неограничен.

Делећи податке о дивљим депонијама на овај начин, грађани ће бити ти који праве први корак у њиховом уклањању.

Подаци достављени преко апликације биће јавно доступни на мапи Агенције којој се може приступити у оквиру апликације.

Грађани ће такође моћи да прате и да ли су надлежна предузећа и институције уклониле депонију, као и колики је укупан број пријављених дивљих депонија у њиховом окружењу и у Србији.

Апликација је тренутно доступна за кориснике Андроид уређаја и може се преузети на адреси: https://bit.ly/3elajuF . Ускоро ће бити доступна за преузимање и Google Play Store-u. Верзија за иОС уређаје је у припреми.

Апликација „Уклони дивљу депонију“ је израђена у оквиру пројекта „Локални развој отпоран на климатске промене“, који Програм Уједињених нација за развој (УНДП) спроводи у партнерству са Министарством заштите животне средине, уз финансијску подршку Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ).

извор: N1

1 KOMENTAR

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име