Кише одлажу сетву кукуруза у Топличком округу

Честе кише и ниске температуре одложиле су овогодишњу сетву кукуруза,  па ће се она у Топличком округу продужити и ван оптималног рока и на почетак маја, што ће највероватније утицати на овогодишњи род.

Како је рекао Радован Бјелица саветодавац за ратарство у Пољопривредно стручној и саветодавној служби (ПССС), сетва кукуруза у топличком крају још увек није ни почела и ратари чекају стабилизацију времена и лепе сунчане дане како би један од најважнијих послова у пољопривреди обавили што пре.

Он је подсетио да је и прошле године суша омела ратаре, али да су ипак успели да је обаве током априла и изразио наду да ће, уколико се време стабилизује, ратари сетву кукуруза успети да обаве  у наредних 15 дана.

-Мали број ратара успео је да посеје кукуруз пре доласка хладног таласа и јутарњих мразева у априлу месецу, али они нису у предности јер је земља још увек хладна па клица није успела да се развије, истакао је Бјелица и додао да се још увек не зна у каквом је стању тај посејани материјал и да ли су га у стању потпуног мировања јутарњи мразеви оштетили.

У овом кишном периоду пољопривредници су на муци јер су у трци са временским приликама и делимичне сетве и примене агротехничких мера, које учестале кише овог пролећа, нажалост спирају са њива.

По свему судећи и кад би кише потпуно престале ратари неће успети да заврше сетву у оптималном року до краја априла, већ ће је наставити и у мају, ван оптималног рока, кажу пољопривредни стручњаци.

Према мишљењу пољопривредних стручњака важан услов за успешну сетву је да температура земљишта порасте на 13-14 степени, и да се сеју раностасне сорте кукуруза како би кукуруз стигао да сазри пре зиме.

Према плану у Топличком округу овог пролећа кукурузом би требало засејати око 6.000 хектара.

извор: prokuplje.org.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име