Топлички пољопривредници очекују стабилизацију времена

Крај марта и почетак априла је период када креће вегетација. Међутим, честе и нагле температурне промене забележене протеклих дана не иду на руку пољопривредницима. Штете због јутарњих мразева до сада су претрпели само произвођачи кајсија.

–Након кретања вегетације дошло је до формирања воћних пупољака у засадима под воћем. Нагле температурне промене, праћене јутарњим ниским температурама и мразем и високе дневне температуре, могу негативно да се одразе на почетак цветања воћа. Ако би у наредном периоду јутарње температуре биле испод нуле може доћи до измрзавања никлих пупољака код младих воћних засада, изјавила је саветодавац за заштиту биља у Пољопривредно стручној и саветодавној служби Прокупља, Ивана Обрадовић и додала да су ове временске прилике погодовале и појави глодара.

Саветодавац за ратарство и повртарство у ПССС Радован Бјелица изјавио је да честе температурне промене нису нанеле штете засејаним озимим културама.

–Након обиласка засејаних површина под озимом пшеницом, јечмом, ражом и другим ратарским културама нисмо уочили никакве промене на њима, рекао је Бјелица и нагласио, да након снежних падавина и киша, сада има довољно дубинске влаге у земљишту.

Прокупачки и топлички пољопривредници очекују да ће се временске прилике стабилизовати и да неће доћи до наглих температурних промене када јутарња температура буде испод нултог подеока, а током дана и до 20 степени.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

У Општој болници 54 пацијента са короном, две особе преминуле

За недељу дана рођено седам беба

Нова правила за регистрацију возила важиће од 5. јула

Почиње решавање проблема негативног прираштаја: Формиран Савет за популациону и демографску политику у Прокупљу

У Општој болници 54 пацијента са короном, три особе преминуле

(ФОТО) Нови сјај старих клупа

извор: prokuplje.org.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име