Нова правила за регистрацију возила важиће од 5. јула

фото: pixabay.com

Возаче у Србији од 5. јула очекују нова правила за регистрацију возила, јер почиње пуна примена правилника из 2018. о прикључним моторним возилима и техничким условима за моторна возила у саобраћају, по којем аутомобили на техничком прегледу морају да испуне одређене критеријуме за емисију штетних гасова, наводе Новости.

Уколико аутомобили због преправки додатно загађују ваздух, неће проћи технички преглед, и мораће да поседују катализаторе и ДПФ филтере.

Приликом техничког прегледа код возила са дизел мотором биће провераван садржај чађи у издувним гасовима, док код бензинских мотора пажња ће се посветити садржају угљен-моноксида. Уколико возило има неисправне катализаторе и ДПФ филтере, неће моћи да буде регистровано.

Према Правилнику о подели моторних и прикључних возила и техничкој исправности, строжи стандарди важиће за сва возила која су у Србији први пут регистрована после 1. марта 2014. у односу на она регистрована пре овог датума.

Тако бензински мотори, први пут регистровани до овог датума, морају имати мање од 4,5 одсто угљен-моноксида, при броју обртаја на празном ходу мотора. Возила која су први пут регистрована после 1. марта 2014. године морају имати мање од 3,5 одсто угљен-моноксида.

У Србију се годишње увезе и до 150.000 половних аутомобила. Не постоје прецизни подаци, али се отприлике око 2.300.000 возила годишње региструје, а њихова просечна старост је око 15-16 година.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Почиње решавање проблема негативног прираштаја: Формиран Савет за популациону и демографску политику у Прокупљу

У Општој болници 54 пацијента са короном, три особе преминуле

(ФОТО) Нови сјај старих клупа

У Општој болници 50 пацијената са потврђеном короном, преминуле две особе из Житорађе

извор: Вечерње новости, Телеграф

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име