Народна библиотека “Раде Драинац” обележава Дан установе

Народна библиотека “Раде Драинац”, данас обележава Дан установе. Овај датум, Народна библиотека обележава од 2017. године.

– У Прокупљу је 23. марта 1930. године свечано отворена „Народна читаоница са универзитетом”. Народна библиотека „Раде Драинац” од 2017. године обележава тај дан као Дан Библиотеке. Данас је Народна библиотека „Раде Драинац” културно образовни и културно-информациони центар Топличког округа. Организује бројне културне програме, трибине, радионице, предавања, а посебна пажња се у ванредним условима епидемије Ковид 19 посвећује издавачкој делатности, каже директор Библиотеке Драган Огњановић.

У 2020. години, Библиотека је са огранком САНУ у Нишу објавила зборник радова са научног скупа „Књижевно дело Рада Драинца: ново читање”, први зборник у југоисточној Србији по строгим стандардима САНУ и први зборник радова о Драинцу уопште, као и прву монографију о библиотекарству у Топлици „Огледало времена” поводом 110 година од оснивања Библиотеке.

– Библиотека је за изузетне резултате у свом раду и добитник плакете Светог Прокопија 2020. године коју додељује Град Прокупље. У 2021. години обележиће се и 100 година од издавања првог књижевно-уметничког дела у Топлици, збирке поезије „Афродитин врт” Рада Драинца. Библиотека је бројним пројектима конкурисала код Министарства културе и информисања Републике Србије и до краја 2021. години подржани пројекти биће реализовани, истиче Огњановић.

Како додаје, због епидемије Ковид 19, није било 2020. године свечаног обележавања Дана библиотеке, што се понавља и 2021. године.

– Библиотека ће данас свим корисницима који дођу на позајмна одељења поклонити по једну књигу. Најактивнији читаоци на Дечјем одељењу и Одељењу за одрасле биће награђени књигама, као и најмлађи и најстарији члан Библиотеке, а захвалнице и књиге уручиће се чим дође до побољшања епидемиолошке ситуације и буде дозвољена организација програма у Библиотеци, најављује директор Библиотеке. Према његовим речима, Библиотека ће у 2021. години радити на промовисању културе читања и попуни књижног фонда актуелним издањима.

– То нам даје за право да очекујемо још већи број читалаца и корисника осталих библиотечких услуга. Срећан дан Библиотеке нашим драгим корисницима и свим радницима Библиотеке, закључио је директор прокупачке Библиотеке Драган Огњановић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

У Општој болници 49 пацијената са потврђеном короном, две особе преминуле за викенд

Убедљива победа фудбалера Топличанина

Кошаркаши Топличанина изгубили од екипе Димитровграда

За недељу дана рођено 20 беба

Прва фаза изградње здравственог центра при крају, ускоро почиње друга фаза радова

Расписан тендер за изградњу ауто – пута од Ниша до Мердара

Корона и деца: Од благе клиничке слике до упале плућа

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име