Добровољно давање крви тек после две недеље од вакцинације против короне

Чак 36 Прокупчана, добровољно је дало крв у акцији која је одржана у понедељак у Дому културе. Од тог броја, четири особе по први пут су дале крв.

Лепа вест је да се акција прикупљања крви одвија у континуитету, наравно уз поштовање свих мера заштите од короне. Међутим, у току је и вакцинација грађана против овог вируса, те се намеће питање да ли особа која је примила вакцину сме да буде добровољни давалац, односно да ли може одмах након вакцинације да да крв или мора да сачека неко време.

– За све вакцине важи исто, крв може да се да тек када прођу две недеље од вакцинације, и ако особа нема никаквих симптома. После прве дозе, никако не би требало да се даје крв него тек након што прође 14 дана од друге дозе, и то само ако се особа осећа добро, и ако је без симптома, каже директорка Дома здравља у Прокупљу, др Верица Бојичић Илић.

Она још једном апелује на грађане да носе маске и да држе дистанцу, да се не опуштају после вакцине, обзиром да се сваки организам ствара различит број антитела. Поред вакцинације, важно је да се сви придржавамо наведених мера, како бисмо из ове борбе што пре изашли као победници.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име