Од суботе у подне до понедељка у шест радиће само продавнице хране, апотеке и пумпе

Чланови Кризног штаба предложили су Влади да у суботу све ради до 12 часова због Задушница а да после 12 часова, до понедељка у шест ујутро, раде само продавнице хране, лекова и горива. На скијалиштима и планинама ништа не сме радити током викенда.

Члан Кризног штаба др Предраг Кон рекао је да ће следећи састанак Кризног штаба бити одржан у уторак.

Кон је навео да ће се вакцинација наставити својим током и да је то најважнија превентивна мера, важнија од било каквог затварања.

– Ми улазимо у следећу фазу вакцинације, тако да ће бити позивања грађана све више и више из једноставног разлога што само та баријера имунитета може ово да заустави – истакао је Кон током обраћања медијима.

Додао је да је имунитет који се добија вакцином „највероватније дуготрајнији од имунитета који се добија након прележане болести, као и да асимптоматски случајеви не добијају трајни имунитет.

Кон је, одговарајући на питање новинара, истакао да је током седнице било „енергичних размена мишљења“, али да су резултат седнице мере које је саопштио.

– У уторак је наставак. Кризни штаб се наставља. Оно што је значајно јесте тај позив за вакцинацију. Зашто? Зато што заиста дуготрајно затварање тешко да је, изгледа, опција за Србију, по ономе како сагледавамо овде, али је исто тако немогуће не реаговати на овакво повећање активности вируса и ово је засад решење са којим ја излазим пред јавност испред Кризног штаба – казао је Кон.

Истакао је да су „затварања непоходна“, као и то да је „медицински део Кризног штаба остао на својим ставовима“.

– Последња четири дана немамо повећања из дана у дан броја новозаражених, иако је то на огромној висини на око 4.000. То је један од разлога зашто је свака мера која спречава контакте, макар и накратко, свакако да није уопште довољна и тешко да ће моћи да се брани епидемиолошки, али је боље него да немамо никакве мере – истакао је Кон.

Нагласио је да постоје одређени догађаји, попут Задушница, и да Кризни штаб не може да занемари да постоје.

Кон је напоменуо да људи треба да схвате да се улаже огромна енергија да се спречи заражавање и у то да се контролишу људи који не поштују мере, као и да је то приказано и доказано.

– Основни противник јесте вирус и морамо да нађемо начин да се изборимо са тим вирусом, па макар и овако полако, секвенцијално, колико год то изгледа тешко, тешко је и нама који на овом послу радимо – казао је Кон.

Када је реч о позориштима, Кон је навео да ће она моћи да раде до 21 час, као и да ће заказани спортски догађаји моћи да се одржавају без публике.

У понедељак ће све радити уобичајено, а средњошколци у Србији прећи ће на онлајн наставу.

На питање да ли мисли да ће мере које су предложене за суботу и недељу имати било какав ефекат, Кон је одговорио да он лично мисли да хоће, али да „неће бити довољно“.

Кон је истакао да колективни имунитет који ће обезбедити да не буде проблема износи преко 80 одсто вакцинисаног становништва, али да је потребно како се вирус понаша у другим земљама.

извор: РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име