Прокупачки матуранти средњих школа заинтересовани за студије у Русији

У Свечаној сали Градске управе у Прокупљу данас је координатор Програма за студирање деце из Србије на универзитетима у Русији, Дејан Лазић организовао пријем за ученике завршних разреда прокупачких средњих школа заинтересованих да наставе школовање на универзитетима у Русији.

Прокупљу је припала велика част да заједно са Зрењанином буду једина два града у Србији који учествују у пилот програму Министарства високог образовања и науке Русије путем кога се пружа прилика српским ђацима да студирају на престижним руским универзитетима, бесплатно о трошку Руске Федерације.

За овај програм пријавио се 21 ученик завршних разреда свих школа из Прокупља,они ће након процедуре која подразумева пријаву на конкурс и прибављање одређене документације највероватније бити озбиљни кандидати за студије у Русији.

Нашим ђацима ће овакав вид образовања пружити много више шанси за запошљавање, пре свега у руским компанијама које данас послују у Србији, као и за даље стручно усавршавање на неком од данас најбољих универзитета на свету.

На пријавама за студије примећено је посебно интересовање прокупачких ђака за студије медицине и природних наука, али је било заинтересованих и за студије архитектуре и технике,физичке културе и музичке уметности.

Будући студенти из Србије не морају да знају руски језик , а у Русији ће им бити омогућено да на специјалном, такође бесплатном курсу науче језик, како би несметано могли да прате предавања и остале активности које ће бити искључиво на руском језику.

-Прокупље је један од ретких градова у Србији где се још увек у основној и неким средњим школама учи руски језик па је то мажда и било једно од главних опредељења да се наш град уврсти у овај програм, закључио је кординатор програма Дејан Лазић.

Међу дведесетак ђака прокупачких средњих школа који су се данас пријавили за студије у Русији биле су и две ученице Медицинске школе “Алекса Савић” Николета Јовановић и Сара Живковић које су се определиле за студије медицине и биологије.

-Одушевљена сам могућношћу да наставим школовање у Русији, казала је Николета и подвукла да воли Русију, зна руски језик и да се нада да ће јој студије у тој земљи пружити најквалитетније знање и стручност у послу којим жели да се бави и дати јој широке могућности за напредовања у струци.

Конкурс је отворен до 15. марта ове године, а све додатне консултације заинтересовани могу обавити у “Руском Дому ” у Београду.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Министарка Гордана Чомић одржала састанак са представницима Топличког округа и града Прокупља

Косово је суштински део Србије – референдум је одржан 1389. године

План развоја града Прокупља фебруара месеца наредне године

Почела пријава послодаваца за државну помоћ

Дом културе расписао наградни конкурс “Фото(ГРАД)фија”

У Општој болници 22 пацијента са потврђеном короном

За недељу дана рођено 15 беба

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име