Министарка Гордана Чомић одржала састанак са представницима Топличког округа и града Прокупља

Представници Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, у оквиру плана обиласка свих управних округа у Србији, данас су посетили Топлички управни округ и одржали састанак са начелником и представницима града Прокупља. На састанку је било речи о људским правима, примени Закона о националним саветима, укључењу Рома, женске равноправност.

– Министарство треба да буде алат локалним самоуправама да примена закона буде што лакша, бржа и боља, рекла је у Прокупљу министарка Гордана Чомић.

Начелник Топличког управног округа, Златан Миљковић, казао је да је остваривање људских и мањинских права веома важна тема.

– То је пре свега заступљеност припадника националних мањина у јединицама локалне самоуправе, са посебним освртом на ромску популацију, као и остваривање права на службену употребу језика и писама националних мањина, казао је начелник Округа. Према његовим речима, у Прокупљу је ромска национална мањина заступљена са око 3,7 одсто, док је стопа незапослености Рома четири пута већа него код остале популацује.

– Само три одсто Рома се школује, додао је Миљковић.

Град Прокупље је претходних година уложио велики напор у циљу унапређења положаја Рома.

– У Прокупљу имамо четири ромска насеља, која су некада била неформална а данас имају формални статус. Уз подршку Европске уније, изграђено је 12 кућа за најугроженије ромске породице у насељу Мала Губа. Ту је изграђен и заштитни бедем, и на тај начин решен вишедеценијски проблем, казао је градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић и додао да се посредством Канцеларије за ромска питања ради на побољшању положаја Рома и решавању њихових проблема.

Састанку су поред руководства Округа и града, присуствовали и представници општина Блаце, Куршумлија и Житорађа, начелник ПУ Прокупље, као и представници ромских организација.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Косово је суштински део Србије – референдум је одржан 1389. године

План развоја града Прокупља фебруара месеца наредне године

Почела пријава послодаваца за државну помоћ

Дом културе расписао наградни конкурс “Фото(ГРАД)фија”

У Општој болници 22 пацијента са потврђеном короном

За недељу дана рођено 15 беба

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име