Обележена годишњица стрељања мештана Горње Стражаве

Полагањем венаца обележена је годишњица стрељања мештана Горње Стражаве од стране бугарских окупатора. Венце на споменик стрељаним мештанима положила је делегација Окружног одбора потомака ратника од 1912. до 1920. године.

Евоцирајући успомене на тај догађај Мирослав Величковић рекао је да су 22. фебруара 1942. године окупатори стрељали 27 мештана Горње Стражаве.

-Током четворогодишње Народноослободилачке борбе окупатори су чинили разне злочине. Један од тих злочина је стрељање мештана у Горњој Стражави. И поред тога што је од овог злочина прошло 79 година он никада не сме да се заборави, изјавио је Величковић и додао да је за слободу од окупатора, коју данас има наш народ, пало много жртава и да је она скупо плаћена.

Према његовим речима младим генерацијама треба да се говори истина о догађајима од 1941. до 1945. године, периода када се наш народ дигао и борио против многих окупатора.

-Добро је да је први час у издвојеном одељењу четвороразредне школе “9. октобар” у Горњој Стражави био посвећен догађају који се пре 79 година догодио у овом селу, истакао је он.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ФОТО) ПУЦЊАВА У ЦЕНТРУ ПРОКУПЉА!

За недељу дана рођено 11 беба

ТРАГИЧАН КРАЈ ПОТРАГЕ У НИШУ: Тело несталог тинејџера Јована пронађено у оближњој згради

Одећа и средства за хигијену корисницима Дома старих у Прокупљу

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име