Реорганизацијом ЈКП „Хамеум“ до бољих услуга

Данашњу седницу Скупштине Града Прокупља обележило је усвајање Предлога Одлуке о спровођењу статусне промене издвајања уз оснивање над ЈКП „Хамеум“ Прокупље.

Ученик Техничке школе Стефан Станковић добитник признања “Доброчинитељ” за пожртвовање

Образлажући овај Предлог градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић је рекао да ће се овом одлуком решити нагомилани проблеми који јако дуго „тињају“ у том предузећу, а односе се на лоше пословање у свим радним јединицама ЈКП „Хамеум“.

Градоначелник је подсетио да је 2015. године због проблема са превеликим бројем радника у неколико прокупачких комуналних предузећа и става да се радници не отпуштају, дошло до њиховог спајања у ЈКП „Хамеум“, чиме очигледно није решен проблем нерентабилности због енормно великог броја, пре свега радника у администрацији.

-У 2017. години платни фонд ЈКП „Хамеума“ износио је 17 милиона динара, а повећањем цене рада на 32.000 динара он данас износи 24 милиона, што указује да ће временом фонд зарада далеко превазићи приходовање предузећа, тако да неће ништа остати за улагање у опрему и одржавање, казао је градоначелник Милан Аранђеловић.

Он је подвукао да су резултат тога све скупље и све лошије услуге, као и немогућност инвестиционог улагања у капиталне инфраструктурне пројекте, изградњу планираних нових водоводних и канализационих мрежа, посебно на сеоском подручју.

Градоначелник Аранђеловић је рекао да је од 312 радника, на чишћењу града, одржавању водоводне и канализационе мреже и осталим физичким пословима дневно ангажаовано тек 25 радника „Хамеума“, као и да то предузеће има велики проблем и са боловањима јер је само током прошлог месеца боловање користило 58 радника, углавном радника са најнижим зарадама.

Градоначелник Аранђеловић је истакао да ће се због свега овога приступити реструктурирању овог предућећа, односно да ће три основна сегмента водовод и канализација и погребне услуге и даље остати у оквиру ЈКП „Хамеума“, док ће остале делатности, градска чистоћа, зеленило, паркинг сервис и пијаце чинити једно ново комунално предузеће које ће бити у јавно приватном партнерству.

-Сваке године Град Прокупље са 230 до 250 милиона динара финасира рад ЈКП „Хамеума“ што представља значајну ставку у буџету па ће ова одлука знатно утицати како на растерећење буџета тако и на могућност много већих улагања, односно у изградњу и инвестирање у боље и квалитетније услуге, истакао је градоначелник Аранђеловић.

Поред овога на данашњој седници Скупштине Града усвојена је Одлука о продаји градског грађевинског земљишта „Лидлу“ Србија, лидеру светске трговине, који ће изградњом објекта на том простору Прокупчанима омогућити боље, квалитетније и јефтиније снабдевање прехрамбеним и другим производима реномираних домаћих и светских произвођача.

-Ово је индикатор веће запослености, већих зарада и бољег живота наших суграђана, рекао је градоначелник Прокупља и нагласио да је „Лидл“ понудио и најбољу цену од 87.481.800 динара, што ће омогућити да тај новац оде грађанима кроз инвестиционо улагање.

Једна од занимљивијих тачака која се данас нашла на дневном реду Скупштине је и Одлука о изградњи Спортско рекреационог центра „Дунек“ на простору некадашње дивље депоније крај реке Топлице. Вредност ове инвестиције је око 1.800.000 динара.

На данашњој седници усвојене су бројне одлуке које ће утицати на побољшање услова живота и рада грађана Прокупља. За новог члана Градског Већа изабран је Марко Костадиновић, доктор стоматолог.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Порфирије нови патријарх СПЦ!

Одржава се “Омладинска златна рукавица”, Прокупље представљају двојица боксера

Ученик Техничке школе Стефан Станковић добитник признања “Доброчинитељ” за пожртвовање

На Инфективном одељењу 31 пацијент, од тога 19 са короном

Расписан конкурс за најлепши Читалачки дневник

У првој недељи фебруара више рођено дечака него девојчица у Прокупљу

(ФОТО) Народни музеј Топлице одликован Сретењским орденом трећег степена

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име