Последње припреме за отварање Спомен собе Гвозденом пуку

Завршни радови и припреме за званично отварање Спомен собе Гвозденом пуку приводе се крају, а како каже в. д. директора Народног музеја Топлице Љиљана Красић, реч је пројекту који је важан за Прокупље али и целу Топлицу.

– Пројекат је подржало Министарство правде у погледу санације и адаптације самог објекта, и Министарство културе са комплетним опремањем. Тренутно се ради на изради штампаног материјала постера, брошуре и публикације. Припремамо и изложбени материјал везан за Гвоздени пук, обзиром да Музеј располаже збирком „Гвоздени пук 1912 – 1918. године“, а ту је и 117 предмета (медаље, револвери, мине, чутурице, књиге, фотографије и остали документи). Све наведено биће искоришћено за изложбени простор у витринама. Наручили смо и одређену количину сувенира са сликама и натписима Гвозденог пука, каже Љиљана Красић.

Како додаје, у припреми је и културни програм за дан отварања.

– Још увек немамо тачан датум отварања, али верујемо да ће то бити крајем овог месеца. Након отварања Спомен собе Гвозденом пуку, план је да се ту одржавају јавна предавања о Гвозденом пуку, промоције књига, изложбе о Првом светском рату… У плану је и организовање туристичких посета и екскурзија у сарадњи са Туристичком организацијом у Прокупљу, најавила је Красић.

Сам изглед Спомен собе је такав да посетиоци улазе са стране парка и летње баште, док је излаз са супротне стране. Унутар саме Спомен собе, постављен је инфо пулт и фигура ратника Гвозденог пука, наравно од гвожђа, фотографије ратника Гвозденог пука са пропратним текстом. Постављен је и телевизор, где ће ићи садржај са филмовима и фотографијама посвећених Гвозденом пуку.

– Поред активности око уређења Спомен собе, Музеј је у протеклом периоду одрадио ревизију и процену вредности музејских збирки (историјска, археолошка, етнолошка, историје и уметности, нумизматике и науке и технике), тако да располажемо са укупно 4485 музејских предмета/експоната. Радили смо активно и на припреми пројеката за аплицирање код Министарства културе и информисања, тако да ове године учествујемо на конкурсима са укупно девет пројеката, од којих је седам већ послато, а два ћемо послати до краја месеца. Сваки од пројеката је веома важан за Музеј у погледу даљег развоја, унапређења и заштите културних добара. У питању су пројекти из области дигитализације културног наслеђа, археолошко и музејско наслеђе, савремено стваралаштво, ликовна и примењена уметност и Градови у фокусу 2021, казала је в. д. директора Народног музеја Љиљана Красић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Замена или издавање возачке дозволе без одласка у полицијску станицу

ЖАЛ ЗА ОГЊИШТЕМ

Прокупље добија Лидл

Велики успех: Боксери донели три злата у Прокупље

Младим пољопривредницима уплаћена подстицајна средства

1 KOMENTAR

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име