Славимо СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА! Данас се пријатељи ОКУМЉУЈУ, а ево шта остали верници морају да ураде

Верници Српске православне цркве данас славе велику крсну славу.

Српска православна црква и њени верници широм света данас славе Сабор светог Јована Крститеља – Јовањдан, један од празника посвећених пророку који је крстио Исуса Христа.

Обичаји на светог Јована у нашем народу су бројни, а за то су заслужни чудотворно рођење и живот Јованов

Према црквеним списима, међу личностима јеванђелским, које окружавају Спаситеља, личност Јована Крститеља заузима сасвим засебно место, како по начину свога доласка у свет, тако и по начину живота у свету, и по улози крштавања људи за покајање и крштења Месије, и тако најзад по своме трагичном изласку из овог живота. Он је био такве моралне чистоте да се, ваистину, пре могао назвати ангелом, како га Свето Писмо и назива, него ли смртним човеком.

Од свих осталих пророка свети Јован се разликује нарочито тиме што је он имао ту срећу да је могао и руком показати свету Онога кога је пророковао: „Гле, јагње Божије које узима на себе грехе света!” Рука Светог Јована Претече која је крстила Исуса Христа путовала је кроз векове од Јордана до Цариграда, Малте, Родоса, Петербурга, Сремских Карловаца, Београда, Острога, па до Цетиња, где се данас налази. Због тога што је Јованова главна улога у животу одиграна на дан Бојогављења.

Свети Јован је узор поштења и правдољубља, па у српском народу постоји обичај да се људи на Јовањдан братиме и куме “по Богу и Светом Јовану”

Обичаји на светог Јована у нашем народу су бројни, а за то су заслужни чудотворно рођење и живот Јованов.

Свети Јован је узор поштења и правдољубља, па у српском народу постоји обичај да се људи на Јовањдан братиме и куме “по Богу и Светом Јовану”, јер се Јован сматра узором карактера и поштења, а у Светом Писму назван је и анђелом. Свети Јован је многе преобратио у хришћанство, а његова главна порука: “Волите један другог” постала је једно од главних начела хришћанства које се сачувало до данашњих дана.

На данашњи дан се не једе се и не пије ништа што је црвено, јер боја симболизује невино проливену светитељеву крв.

извор: novosti.rs

фото: СПЦ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име