Почела вакцинација против короне у Прокупљу

Вакцинација против короне, почела је данас и у Прокупљу, а Фајзерову вакцину први је примио епидемиолог Дома здравља, др Александар Цветановић. Обзиром да се ова вакцина прима у две дозе, ревакцинација је заказана за 29. јануар. Цветановић каже да се одлично осећа, и за ових осам, девет сати, колико је прошло од вакцинације, није имао апсолутно никакву реакцију.

МИР БОЖЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ!

– Добили смо 50 доза вакцине произвођача Фајзер и Бионтек, организовали два пунка, у Дому здравља и Општој болници. Реч је о вакцини која у фрижидеру може да стоји максимално пет дана, и за то време мора да се употреби. Ово је почетак, пратимо интересовање грађана, а стићи ће и вакцине осталих произвођача. Вакцинација је почела у 13 сати, а вакцину су примили радници Дома здравља и Опште болнице, почев од здравственог особља, преко немедицинских радника, возача… Вакцинисани су они који су потписали сагласност, пошто је вакцинација добровољна, објашњава др Цветановић.

Како додаје, вакцинација се спроводи у сарадњи са Министарством здравља и Институтом за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут”. Пре самог чина вакцинације, потребне су одређене припреме.

– Данас су вакцину примили људи који раде у здравству и који су упознати са процедуром. Када се грађани који немају везе са медицином буду вакцинисали, њима мора да се да детаљније објашњење. Наиме, лекар прво треба да поразговара са пацијентом, да пита за контраиндикације, да ли је неко алергичан на нешто, између осталог на пеницилин… Пацијент добија упутство, обавештава се о свему. Тек онда се приступа самом чину вакцинације. За сат времена, вакцинише се у просеку четири до пет људи, истиче наш саговорник.

ВИШЕ ОД РЕЧИ…

Према његовим речима, зависно од интересовања у наредном периоду, повећаће се и број пунктова.

– Циљ је створити колективни имунитет. До сада смо имали 2.500 регистрованих случајева у Прокупљу. Ако то помножимо са рецимо осам, добијамо реалан број оболелих. То значи да би још око 12.000 грађана требало да прими вакцину, да бисмо створили колективни имунитет од 70 одсто. Након здравствених радника, вакцину ће добити корисници геронтолошких центара и социјалних установа, каже епидемиолог Александар Цветановић.

Из Дома здравља истичу да је интересовање за вакцинацију из дана у дан, све веће.

– У почетку су се неки двоумили, али данас смо имали прилике да видимо да је све више заинтересованих, који желе да се вакцинишу, истичу из ове здравствене установе.

Што се тиче короне, ситуација је много боља него пре четири недеље, али нема места опуштању.

– Мирно је, али морамо да будемо опрезни. Смањен је број прегледа, као и број хоспитализованих, али мере и даље морају да се поштују. Уз превенцију и поштовање мера, и уз вакцину, изаћи ћемо из ове борбе као победници, закључили су из Дома здравља у Прокупљу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

МИР БОЖЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ!

ВИШЕ ОД РЕЧИ…

СРЕЋНО БАДЊЕ ВЕЧЕ!

Пакети за пензионере са минималним примањима

Прикупљање пакетића за децу на Косову и Метохији на Божић испред Поште

Још 780 доза вакцине против сезонског грипа у Дому здравља Прокупље

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име