Народни музеј Топлице реализовао пројекат „Спомен обележје Димитрију Беговићу“

Према речима в.д. директора Народног музеја Топлице Љиљане Красић, пројекат „Спомен обележје Димитрију Беговићу“, војводи из Топличког устанка 1917. године, које је подржало Министарство културе и информисања са 500.000,00 динара, је реализован.

Народни музеј Топлице је учествовао у првој фази уређења простора око самог гробног места, поплочавањем стазе до главног пута, у површини од 50 метара квадратних, као и на изради каменог саркофага.

–На горњој површини саркофага је ћириличним писмом уписано име, презиме и година рођења и смрти. Са предње стране уклесан је крст са именом и презименом војводе, док је са бочне стране уписан текст из живота поменутог јунака Топличког устанка.

Музеј се захваљује на подршци локалној самоуправи и министарству. Наставићемо да учествујемо на конкурсима пројектима, који ће доприносити очувању и неговању културно историјске традиције Топлице, нагласила је Красић. Иначе, Димитрије Беговић је један од највећих јунака и најзначајнијих вођа Топличког устанка који је погинуо у окупираној Србији 1917. године. Војвода Коста Пећанац га је, у званичном финалном извештају Врховној команди српске војске о Топличком устанку, сврстао међу седам најхрабријих од 12.000 комита. Димитрије Беговић је без размишљања бирао официрску част и слободу народа жртвујући животе својих ближњих.

Гробно место Димитрија Беговића, налази се у планинском месту поред пута за село Власово, удаљено од Пролом бање око осам километара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

КОЦ „Топлица“ обележава шест деценија рада и постојања

На Инфективном одељењу 71 особа позитивна на корону

За недељу дана рођено 11 беба

Леп гест: Поклони за кориснике Дневног боравка “Сунце”

Градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић организовао пријем за најбоље студенте: Ви сте понос Града

Од организације „Срби за Србе“ трактор и таруп – косилица за породицу Стевановић из Блаца

Борба за власт у Прокупљу искоришћавањем најмлађих не престаје, део опозиције не бира средства

2 KOMENTARA

  1. Тако треба браћо и сестре следимо дух својих предака! Обновимо све споменике Србске и обележавајмо славну Србску историју!

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име