Усвојен буџет Града Прокупља за наредну годину

На седници Скупштине Града Прокупља, последњој у овој години, на дневном реду нашло се око шездесет тачака, међу којима је предлог Одлуке о буџету Града Прокупља за 2021. годину, свакако и најважнија тачка коју су одборници усвојили.

“Опозициона првакиња”, нови образовни профил у Прокупљу или преквалификација?

Седница је, на позив председника Скупштине Дејана Лазића, почела аплаузом који је у знак захвалности упућен свима запосленим у Ковид болници у Прокупљу, како лекарима, тако и свим медицинским и немедицинским радницима прокупачке Болнице.

Након усвајања Извештаја о извршењу буџета за период од 1. јануара до 30. септембра 2020. године, одборници су дали сагласност на предлог Одлуке о буџету Града Прокупља за 2021. годину.

Буџет за наступајућу 2021. годину креиран је у износу од 1.628.304.420 динара и њиме су сагледани сви буџетски корисници, а како је истакао градоначелник Прокупља, Милан Аранђеловић, домаћински је испланиран сваки динар у градској каси.

-У плану је да у наредној години више радимо на остваривању дохотка, како би имали више средстава за инвестиције. У томе нам веома много помаже Влада Републике Србије која је огромна средства определила за наше капиталне инвестиције које ћемо наставити, као што су изградња Привредне зоне „Хисар“, реконструкција Здравственог центра, изградња савремене пијаце, али и пројекти реконструкције водоводне и канализационе мреже, уређења путне инфраструктуре и многи други, казао је градоначелник Аранђеловић и изразио наду да ће наредна 2021. године бити година развоја за наш град.

У наставку седнице усвојена је Одлука о додељивању искључивог права јавним предузећима чији је оснивач Град Прокупље, за обављање делатности пружања услуга на територији града, на које се не примењује Закон о јавним набавкама. Ово се првенствено односи на ЈКП “Хамеум“ и ЈП за урбанизам и уређење Града Прокупља.

Одборници су подржали и предлог Одлуке о локалним комуналним таксама, као и друге одлуке које се тичу утврђивања цена квадратног метра непокретности за утврђивање пореза на имовину, одлуке о боравишној такси и одређивању простора на којима није дозвољено јавно окупљање.

Како је ово и последња седница Скупштине Града Прокупља у овој години, усвојена су многе одлуке, решења и предлози, што ће омогућити да Град Прокупље у новој 2021. години настави да се развија у сваком погледу.

Тако су усвојене и одлуке о давању на коришћење непокретности у јавну својину Града Прокупља, о утврђивању висине закупнине пословног простора, о отуђењу неизграђеног грађевинског земљишта и многе друге.

Између осталог, одборници су подржали и предлог Одлуке о утврђивању економске цене програма васпитања и образовања, Предлог Кадровског плана Градске управе Града Прокупља, као и Кодекс понашања службеника и намештеника у Градској управи.

Извештај о раду Штаба за ванредне ситуације Града Прокупља и План рада за 2021. годину, изнео је командант Штаба за ванредне ситуације и градоначелник Прокупља, Милан Аранђеловић.

Он је истакао да је Град Прокупље претрпео велике штете од поплава које ни ове године нису заобишле наш град и подсетио да су предузете превентивне мере и извршена санација бедема код градског гробља и насеља мала Губа, као да ће у циљу обезбеђивања речних корита на водама другог реда и у наредној години бити опредељена буџетска средства.

Због обимног дневног реда, у оквиру обједињене расправе разматрани су и усвојени програми пословања и решења о давању сагласности на Посебан програм коришћења субвенција ЈП за урбанизам и уређење Града Прокупља. Ове, као и још неке одлуке које ће унапредити пословање наших јавних предузећа, односе се и на Јавно комунално предузеће „Хамеум“.

Међу шездесет тачака дневног реда, нашла су се и решења о давању сагласности на Програм рада Историјског архива, Народне библиотеке, Културно образовног центра, Народног музеја, Дома културе, ПУ “Невен“. Такође су за поменуте установе донета и решења о давању сагласности на предлог Кадровског плана за 2021. годину.

Скупштина је донела и решења о именовању чланова Управног и Надзорног одбора Дома културе, Народног музеја, Историјског архива, ПУ “Невен“, Спортског центра Топлице, Бизнис инкубатор центра. Именовани су и нови чланови Школског одбора Гимназије, Медицинске школе „Др Алекса Савић“, Музичке школе „Корнелије Станковић“, Основне школе за образовање одраслих, ОШ “9.октобар“, као и чланови Управног и Надзорног одбора Фонда за развој талената, Задужбине Љубомира М. Лешјанина и жене му Даринке Лешјанин.

Последња овогодишња седница Скупштине Града Прокупља је због актуелне епидемиолошке ситуације одржана у згради Дома културе, уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мера. Председник Скупштине Дејан Лазић пожелео је свим одборницима, као и грађанима Прокупља, срећну Нову 2021. годину.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Опрана пешачка зона и дезинфикована сва места у граду где је већа концентрација људи

“Опозициона првакиња”, нови образовни профил у Прокупљу или преквалификација?

Прокупчанин ухапшен због пљачке продавнице

На Инфективном одељењу 46 пацијената са потврђеном короном, четири особе преминуле

2 KOMENTARA

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име