Одржан Светоплички видовдански сабор у Kонџељу

Светоплички видовдански сабор, 18. по реду, одржан је јуче у манастиру „Топличка Грачаница“ у Kонџељу, у организацији Топличког управног округа. Саборске свечаности, служио је епископ нишки Арсеније.

Након литургије, поздравну реч гостима и посетиоцима Сабора, упутио је начелник Топличког управног округа Милан Аранђеловић.

-Историја Срба не сме бити заборављена, рекао је, између осталог, Аранђеловић. По традицији, и ове године, додељена су признања заслужним појединцима, организацијама и удружењима, који су својим радом и залагањем допринели афирмацији и развоју Топличког краја.

Тако је повељу Цар Лазар, добио Чедомир Ристић, познати вајар из Прокупља, док је признање Царица Милица, припало докторки из Мађара, Гордани Стошковић. Повељу Југ Богдан, добио је домаћин Сабора, Град Прокупље, а Бошко Југовић-Бојан Кривокућа, на предлог Удружења Топличана из Ниша.

Ове године, повеља Милан Топлица, на предлог Удружења Топличана из Београда, отишла је у руке Миленку Тановићу, који редовно учествује у припреми Сабора, док је повеља Иван Косанчић, додељена воћару и сточару из Трнаве, Ранку Радовановићу.

Посетиоци Сабора, имали су прилику да уживају у културно-уметничком програму. Сабор, који организује Топлички управни округ у сарадњи са Удружењима Топличана из Ниша и Београда, скоро две деценије окупља Топличане из целе Србије, али и из разних делова света.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име