Александар Симоновић о раду штаба за Ковид 19: Кроз главу нам је пролазила само једна мисао-ЉУДСКИ ЖИВОТИ СЕ МОРАЈУ САЧУВАТИ!

У Србији је укинуто ванредно стање, међутим остају ванредне мере, које се морају поштовати.

Сада се можемо осврнути на то како је било у Прокупљу у време ванредног стања и шта је све урадио кризни штаб за Ковид 19 у овом граду, на челу са градоначелником Александром Симоновићем.

Након проглашења ванредног стања у Србији због корона вируса, Штаб за ванредне ситуације у Прокупљу, овластио је градоначелника Прокупља Александра Симоновића, да формира кризни штаб за Ковид 19. Овај штаб, поред градоначелника Симоновића, чине начелници Градске управе и Топличког управног округа, директори свих здравствених установа у Прокупљу, епидемиолог, представници полиције, војске, Црвеног крста Прокупље.

Штаб је од првог дана оснивања, пратио рад републичког штаба, донете су све оне наредбе, одлуке које је донео и Владин штаб. Чак су поједине наредбе и одлуке донете пре него што их је донео републички штаб, обзиром да се градови разликују и да сваки има одређене карактеристике.

Није било лако окупити људе, брзо одреаговати, организовати, набавити опрему, али свима је у глави била само једна мисао: људски животи се морају сачувати!

-На почетку епидемије, штаб је донео наредбу да се из сталних буџетских резерви, које се користе у ванредном стању, да по 500.000 динара Општој болници и Дому здравља, за набавку опреме и дезинфекционих средстава, каже командант кризног штаба и градоначелник Прокупља Александар Симоновић.

Према његовим речима, Јавно-комунално предузеће “Хамеум”, максимално је било ангажовано у граду, од проглашења ванредног стања.

-Наше комунално предузеће, производи натријум хипохлорит, који се користи за хлорисање воде, али је уједно и одличан дезифицијенс. Након обављеног посла, од онога што им остане након хлорисања воде, справљали су раствор за дезинфекцију прилазних саобраћајница ка Дому здравља и Општој болници… Дезинфикована су дворишта здравствених установа, улаз у Дом здравља, улице, тротоари, све јавне површине, паркови, игралишта, улази у зграде… Град Прокупље, одобрио је овом предузећу одређена средства за куповину атомизера за прскање и око 50 леђних канти. Такође, дали смо налог Хамеуму, да цистерна са раствором натријум хипохлорита буде паркирана испред гараже овог предузећа, како би грађани могли да дођу и по потреби наточе ово средство за дезинфекцију својих домова. Средство за дезинфекцију, уступали смо и околним општинама, Куршумлији, Блацу, Житорађи, али и Дољевцу, па и Кучеву…, истиче Симоновић.

Он се осврнуо и на рад штаба волонтерске помоћи 65+.

-Овај штаб је формиран, како би нашим старијим суграђанима који имају преко 65 година и не могу да напуштају своје домове, била допремљена храна и лекови. Сви који су желели да поруче животне намирнице, могли су то да учине на следеће телефоне 027/324-862 и 027/324-625. Други кол центар био је у Градској апотеци, за поручивање лекова, на број 027/8100710. Намирнице и лекови допремани су до најудаљеније куће на територији Прокупља, у граду, и свим селима, градским возилом, Град је обезбеђивао возача, гориво, истиче наш саговорник.

Симоновић је искористио прилику да спомене и Русе, који су дезинфиковали Општу болницу и Дом здравља.

-Искористио бих прилику да се захвалим Русима. Дошао је и стручни тим лекара, који је посаветовао наше здравствене раднике како да се боре против короне. Од њих смо добили похвале како смо добро организовали рад у Ковид амбуланти при Дому здравља. Ми у Прокупљу нисмо имали неке веће проблеме. Министар Недимовић, коме се такође захваљујем, кад је боравио код нас у својству шефа кризног штаба за Нишавски и Топлички округ, питао је наше здравствене раднике да ли им нешто треба… Они су рекли да им је потребна заштитна опрема. Да се разумемо, ми смо имали сву потребну опрему, али им је и министар обезбедио додатне количине, тако да му се овом приликом још једном захваљујем, наглашава Александар Симоновић. Према његовим речима, Град Прокупље имао је и има средства у буџету и за заштитну опрему, и за зараде…

-Зарада није каснила, нико није остао без посла, по било каквом основу да је био ангажован. Рад локалне самоуправе био је организован као и рад Владе Србије, људи су могли да позову телефоном, да нас контактирају мејлом, да затраже помоћ, било да се ради о људима којима су биле потребне намирнице, лекови, нега, или о грађанима којима су биле потребне дозволе за кретање у време полицијског часа како би обрађивали своје оранице… Имамо средства на рачуну, имамо људство, раднике и све функционише како треба. Звали су ме из једне банке, кажу “имамо повољну понуду кредита…”, рекох “заиста нам није потребно, имамо довољно средстава, нема потребе да се задужујемо”… Они су се зачудили, обзиром да су неки градови и општине били принуђени да прихвате ову понуду и да се задуже, како би одржали текућу ликвидност, објашњава Симоновић.

Он је искористио прилику да се захвали и хуманим Прокупчанима, који су се путем разних донација, потрудили да се ово стање, ако је икако могуће, ублажи, и да се помогне људима.

-Један наш човек, дао је средства за куповину 100 пакета за најугроженије категорије, који су подељени преко Центра за социјални рад. Имали смо и донацију од 50.000, такође за пакете за наше најугроженије грађане. Захвалио бих се привредницима из Прокупља, који су такође много помогли у овој ситуацији. Донирали су монтажно-демонтажне кревете, да се направи болница уколико број оболелих почне да се повећава.., каже Александар Симоновић.

Он се захвалио и Црвеном крсту, волонтерима, и уопште волонтерима који су се јавили штабу и били ангажовани на достави хране и лекова нашим најстаријим суграђанима.

-Они су у више наврата вршили дезинфекцију улаза у зграде и свих других јавних површина, где нису могла да приђу возила Јавно-комуналног предузећа “Хамеум” и изврше дезинфекцију. Посебно бих се захвалио свим нашим лекарима, медицинским радницима и немедицинском особљу, који су били на висини задатка у овом тешком времену и свакако поднели највећи терет ове кризе, борећи се да сачувају животе и здравље наших суграђана, комшија, рођака и пријатеља. На моју велику жалост, неки од наших суграђана, и поред пружене медицинске помоћи и неге, нису успели да се изборе са опаким вирусом, зато користим прилику да у име чланова штаба, и у своје лично име, изразим најдубље саучешће њиховим породицама, казао је градоначелник Симоновић.

Он је додао да је мишљења да су најтежи дани борбе са корона вирусом иза нас, и искористио прилику да се захвали и Прокупчанима на стрпљењу и дисциплини.

-Хвала што сте послушали и спроводили мере епидемиолошке струке, Владе Републике Србије и кризног штаба за Ковид 19 у Прокупљу. Захваљујући томе, успели смо да сачувамо здравље и животе пре свега наших старијих суграђана, али и здравље наше деце. Зато вас сада, када је укинуто ванредно стање, молим да и даље будете дисциплиновани, да носите заштитне маске и рукавице, да поштујете социјалну дистанцу, како би заштитили себе и своје најмилије, и како би што пре, сви заједно, могли да се вратимо нормалном начину живота. Само на тај начин можемо да наставимо да се боримо за просперитет наше деце, наших породица и града, закључио је градоначелник Прокупља Александар Симоновић.

10 KOMENTARA

  1. Ја мислим да је градоначелник лепо радио свој посао, један од изузетака од градских функционера који добро ради свој посао. Што се не може рећи за 90% функционера у граду.

  2. A bre gradonacelnik je covek iz naroda, on kad ne radi on je na selu , ore njive, sadi voće, ima seosko domacinstvo, tako treba mi smo konacno dobili čoceka za gradonačelnika a ne političara.

  3. Situacija u gradu je katastrofa zasto taj gradonacelnik ne vidi kako se bahate direktori i da li nesto rade direktori, dzaba on jedan ako radi kada 90% ostalih razgradjuje i bahati se. Kada će on da ih sankcionise ?

    • Nemojte da lazete i izmisljate pa nikada se vise nije radilo i ne radi se kao sada. U svakom zitu ima kukolja ali da 90% ljudi ne radi to su zluradi komentari koji nisu na mestu. Dokazite te vase tvrdnje.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име