Прича о двојици браће из Кончића, прикупљање јефтиних политичких поена?

Центар за социјални рад: Они су под нашим старатељством, носимо им храну, примају пензију, туђу негу и помоћ

На једном фејсбук профилу, који иначе функционише као непостојећа телевизија, објављена је прича о тешком животу двојице браће из села Кончић, надомак Прокупља, где се, између осталог, наводи да “ови људи, који су иначе ометени у развоју, препуштени сами себи, без икакве помоћи, гладни и зато принуђени да једу траву, немају права чак ни на социјалну помоћ…” Причу је пренео и један локални портал из Прокупља.

❗❗❗

Posted by ProkupljeOnline.rs on Уторак, 28. април 2020.

 

Знајући да су браћа Слободан и Зоран Алексић из Кончића, под старатељством Центра за социјални рад у Прокупљу, контактирали смо ову установу, како бисмо утврдили о чему је овде рећ, и да ли ови људи заиста немају шта да једу, или је у питању нешто друго (можда коришћење немоћних и болесних грађана за прикупљање јефтиних политичких поена).

Директор Центра, Милан Лазић, каже да ништа од наведеног није истина.

-Наравно да смо упознати са овим случајем, па Слободан и Зоран Алексић су под старатељством Центра за социјални рад. За ова лица, Центар је покренуо поступак за лишење пословне способности, где је за једно лице поступак окончан, док за друго још увек траје. Такође, Центар је у више наврата подносио захтев домовима за смештај и негу одраслих лица за њихово трајно збрињавање, али су исти, због попуњености капацитета установа, на листи чекања. Нетачне су тврдње да лица немају храну јер их стручни радници органа старатељства обилазе на сваких 15 дана, купујући им храну, средства за хигијену и остале потрепштине, за шта постоје извештаји и писани траг. Такође, лица су корисници пензије и туђе неге и помоћи у износу од око 40.000 динара. Центар за социјални рад ће након окончања ванредног стања, поново покренути поступак за њихово трајно збрињавање у наведеним установама, а до тада ће им обезбеђивати неопходна средства за живот и помагати у складу са својим овлашћењима, као што је то и до сада чинио, рекао је директор Центра за социјални рад “Топлица” Прокупље, Милан Лазић.

Сад се намеће питање, да ли је неко смео да снима, фотографише лица са инвалидитетом, да објави снимке и фотографије, а да притом не затражи одобрење од установе која брине о овим људима? На страну то што је локални портал пренео да ови људи немају никаква примања, да их не следује чак ни социјална помоћ, а да пре тога није контактирао надлежну установу, локалну самоуправу, ресорног већника, да провери да ли је то истина… Да ли је ширење панике кажњиво?

Posted by ProkupljeOnline.rs on Четвртак, 30. април 2020.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

За 24 сата, четворо новооболелих од короне

(ФОТО) Куршумличанин ухапшен због дроге

Још 19 позитивних на корону у Прокупљу, укупан број оболелих 127

Писма читалаца: Да и Прокупље добије свој клинички центар

Прокупачка Библиотека отвара врата за кориснике опрезно и постепено

Прокупчани ипак пију здраву воду, пр служба Града Прокупља направила лапсус

“Квар на водоводној мрежи угрожава снабдевање воде”, техничка грешка или…?

Ћићкова школа данас обележава 68 година рада и постојања