Постаните ИТ стручњак, упишите ИТ смер Гимназије у Прокупљу

Постаните најтраженија особа на свету.

Развој ИТ сектора један је од приоритета Владе Републике Србије. Према подацима Народне банке Србије ИКТ сектор један је од најперспективнијих са годишњим  растом извоза од 20 одсто у последњој деценији.  Србији у овом тренутку недостаје око 15. 000 ИТ стручњака.

Број специјализованих ИТ одељења је повећан у току прошле школске године скоро пет пута, на 44 одељења у 36 гимназија широм Србије. Овај раст броја одељења је омогућио да више од 800 ученика похађа наставу у специјализованим ИТ одељењима и тиме повећа компетенције из рачунарства и информатике.

Одељења ученика са посебним способностима за рачунарство и информатику један су од начина на који образовни систем настоји да одговори на потребе тржишта рада. Специјалистичким образовањем средњошколаца који имају изражене дигиталне компетенције повећава се квалитет студената ИТ смерова различитих факултета.

Дигитална писменост, познавање програмирања и база података које ће ученици стећи у гимназијском ИТ одељењу биће важне за њихов даљи развој. Осим проходности на факултете који школују ИТ стручњаке, матуранти тих одељења могу да наставе студије и у другим областима и тако пробију пут ка дигитализацији у пољопривреди, здравству и енергетици.

Захваљујући компетенцијама, ови ученици могу одмах по завршетку гимназије да постану део иновативних стартап компанија. Ученици који су завршили гимназијска ИТ одељења своје знање, вештине и ставове су већ успешно исказивали на конкурсима које су расписивале телекомуникационе компаније. Нарочито су велике успехе показали у веб-дизајнирању и креирању апликација за мобилне телефоне.

Гимназија у Пркупљу уписује нове ученике ИТ смера за школску 2020/2021. годину. 

Њихово обавештење преносимо у целости:

Пријављивање ученика за полагање пријемног испита за упис у одељење за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику (ИТ смер) за школску 2020/2021. годину обавиће се електронским путем (веб пријавом), која се налази на адреси prijavazaprijemni2020.mpn.gov.rs

Пријава почиње у уторак 31.3.2020. и траје закључно са уторком 7.4.2020. За сва питања или могуће проблеме у вези са електронским пријављивањем за полагање пријемног испита, као и за сва друга питања у вези са пријављивањем и полагањем пријемних испита за упис у школе за ученике са посебним способностима, отворена је електронска адреса prijemni.ispiti.srednje@mpn.gov.rs

Ученици који су заинтересовани за полагање пријемног испита за ИТ смер, могу се пријавити Гимназији у Прокупљу за праћење припремне наставе коју ће наставници Гимназије реализовати електронским путем.

На званичном сајту Гимназије у Прокупљу, http://www.gimnazija-prokuplje.edu.rs/, можете наћи формулар за пријаву.

Све додатне информације можете добити и путем електронске адресе gimnazijapk@beotel.net  или путем телефона 062/218-983 и 065/9331551.

КЛИК НА СЛИКУ ИСПОД!!!

promo

6 KOMENTARA

  1. Cerkica se prijavila i njena najbolja drugarica. Samo pohvale smo culi za it smer Gimnazije zato su se odlucile za it smer, nije poenta imati it smer, poenta je imati profesore koji ce nauciti tu decu. Pozdrav.

  2. IT sektor je nasa buducnost. Srbija je rasadnik pameti koju nazalost izvozimo u svet. Lepo je sto se drzava setila i otvorila ovaj smer ajde sada lepo da otvara kompanije po Srbiji gde ce ta deca da rade da ne placemo vise za nasom decom kada ih ispracamo u inostranatvo da zarade neki dinar.

  3. Ne sumljam da ce imati mnogo prijava iz Prokuplja i Toplice ali i okolnih okruga, Prokupacko IT odeljenje i njen nastavni kadar je cuven i izvan granica Toplice. Toplica je bila i bice rasadnik junaka i pameti.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име