Виноградари у Прокупљу обележили Светог Трифуна

Резидбом и заливањем вином првих чокота, чланови Удружења виноградара “Топлица” у Прокупљу, обележили су своју славу, Светог Трифуна. Обележавању овог празника, присуствовао је и заменик градоначелника Прокупља Мирољуб Пауновић, као и директор Пољопривредно стручне и саветодавне службе Дејан Тонић са сарадницима.

ЗАВЕТНИЦИ ЈАЧАЈУ ИЗ ДАНА У ДАН! СИНДИКАТ “СЛОГА” ПОДРЖАО ЗАВЕТНИКЕ!

Председник прокупачког Удружења виноградара, Слободан Станковић, изјавио је да је добро што се из годину у годину повећавају површине под виновом лозом и што се млади све више опредељују за производњу грожђа и вина.

-Вина из “Топличких винограда” и појединих породичних винарија, враћају се на виноградарску мапу Србије. Осим локалне самоуправе, виноградари велику помоћ имају и од стране саветодаваца Пољопривредно стручне службе. Захваљујући овој помоћи и применом нових технологија и стандарда, вина са подручја нашег града имају купце широм света, изјавио је Станковић.

Честитајући виноградарима славу, заменик градоначелника Прокупља, Мирољуб Пауновић, изјавио је да виноградарство у Топлици има дугу традицију и да су се на овом подручју увек производиле квалитетне сорте грожђа и вина.

-Прокуље и Топлица увек су били познати по производњи грожђа и вина. Добро је што се у последње време све већи број младих опредељује да диже нове засаде. Помоћ у подизању нових винограда и куповини потребне механизације, пружа им Министарсто пољопривреде, шумарства и водопривреде и локална самоуправе, изјавио је он и додао да стручне службе на територији нашег града, увек стоје на располагању пољопривредницима, како би им дали потребне савете за побољшање производње.

Директор ПССС у Прокупљу, Дејан Тонић, рекао је да је Министарство пољопривреде, ове године, за развој виноградарства определило 8,5 милиона евра.

Честитајући славу виноградарима, он је изјавио да пољопривредници, који се баве виноградарством и производњом вина, треба да се упишу у виноградарски и вински регистар.

За дугогодишњи допринос у раду, Удружење је истакнутим појединцима доделило признања.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име