У припреми прва монографија о чувеном Гвозденом пуку

Едиција „Баштина“ Народног музеја Топлице, до краја године биће богатија за још једну важну и значајну историјску књигу. Реч је о монографији „Гвоздени пук у ослободилачким ратовима Србије 1912.-1918.“

-Ово ће бити прва монографија о најодликованијем пуку српске војске, јунацима чувеног Гвозденог пука, најбољем од тадашњих 100 српских пукова, на којој радим готово три године. Сада смо у завршној фази и оглашавамо се зато што желимо да позовемо и све Топличане, да учествују у њеној изради. То ће урадити тако што ће нам поклонити или позајмити фотографије својих славних предака, учесника балканских и Великог рата, јунака Гвозденог пука, како би оне нашле место у овој монографији, која ће свакако имати немерљив значај и бити од користи свима који буду истраживали овај део српске историје. То могу да ураде све до 30. јуна ове године, рекао је директор Народног музеја Топлице Дарко Жарић, који ће бити и аутор ове монографије.

Он је додао да су о јунацима овог славног пука, до сада штампане само брошуре и књиге, а да ће се сада, на једном месту, наћи све оно што треба да се зна о њима и њиховим ратним одликовањима.

-Неке фотографије јунака Гвозденог пука је објавио Музеј у Лесковцу у својој монографији која носи назив „Ратни пут Моравске дивизије“. Фотографије јунака Гвозденог пука тамо су се нашле, јер је он био део те дивизије. Оне које ће се наћи у нашој монографији су из збирке нашег, али и других музеја и архива у Србији, као и приватних збирки потомака јунака Гвозденог пука. Ту ће се наћи и фотографије из фондова приватних збирки које је Музеј откупио. Такве су збирке двојице историчара, који су написали књиге о Гвозденом пуку, један је Добросав Туровић, а други Радоје Костић, истакао је Жарић.

Како је навео, поред споменика, који је Град Прокупље подигао јунацима славног Гвозденог пука, и ова монографија ће представљати својеврстан споменик онима, који су својим животима платили цену слободе.

-Музеј планира да, поред постојећег Спомен-парка, у једном делу Железничке станице, отвори Спомен-собу, која ће такође бити посвећена овим нашим славним прецима. За овај пројекат је Град Прокупље конкурисао код Министарства културе, а резултати конкурса „Градови у фокусу“, биће познати марта месеца ове године, истакао је директор Народног музеја Топлице Дарко Жарић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име