Киша обрадовала ратаре

Киша, која је падала протеклих дана, добро је дошла озимим културама, које су током јесење сетве на подручју Топличког округа засејане на површини од 12.500 хектара.

Самостални стручни сарадник у Одељењу за пољопривреду Градске управе Града Прокупља, Жарко Ратковић, изјавио је да су падавине позитивно утицале на развој пшенице, јечма и других ратарских култура.

Пшеница, која је засејана у оптималном року, налази се у фази бокорења, а оне које су засејане после тог рока, имају три до четири листа. Јутарњи мразеви и високе дневне температуре, нису оштетиле ратарске културе.

-Ако желе добар квалитет и род, ратари већ сада треба да изврше прву прихрану озимих култура минералним ђубривом КАН. Друга прихрана, требало би да се обави крајем фебруара или почетком марта, изјавио је Ратковић.

Лепе јануарске и прве фебруарске дане, максимално су искористили и воћари. Неки су пресађивали вишње, шљиве и друге воћне засаде у својим воћњацима, док су неки, новом садњом, формирали нове воћњаке. Велики број воћара већ је обавио и резидбу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име