Време смета хроничним болесницима

Веома ниске јутарње температуре, које се крећу и до минус 10 степени, магла и смог, изазивају разне респираторне и срчане проблеме, углавном код хроничних болесника.

-Због таквих стања, помоћ лекара у последња 24 сата, затражило је 60 пацијената, казала је портпарол прокупачког Дома здравља Виолета Мирковић.

(ВИДЕО) Заветници честитали Прокупчанима српску Нову годину: Идемо на локалне изборе

Према њеним речима, овако ниске температуре, смог и магла, лоше утичу и на срчане и нервне болеснике.

-Ниске јутарње температуре, поред учесталих прехлада, могу да доведу и до наглог скока крвног притиска, који узрокује поремећаје у срчаном раду и може да доведе до инфаркта или шлога, казала је Мирковић.

Она је препоручила, посебно старијим лицима, да избегавају боравак напољу у јутарњим сатима, док су температуре испод нуле, и да се обавезно добро облаче и утопљавају.

Према речима епидемиолога, до сада није забележен ниједан случај појаве сезонског грипа у Прокупљу, што не значи да ће нас грип ове године заобићи.

Како кажу лекари, вирусу грипа не одговарају овако ниске температуре и суво време, што би евентуалну његову појаву могло да помери за фебруар месец.

Вакцина против грипа у прокупачком Дому здравља више нема, пошто су због великог интересовања грађана за вакцинацију, све залихе потрошене за веома кратко време.

-Недавно смо добили и додатну, додуше малу дозу вакцина, која је такође веома брзо потрошена, казала је Мирковић и нагласила да су грађани Прокупља показали високу свест када је вакцинација против грипа у питању и да су схватили важност примене овакве заштите од инфективних и лако преносивих болести.

Она се осврнула и на празнике и додала да су протекли  мирно, без туча, повреда и других стања због којих су неопходне лекарске интервенције.

-И овде се показало да наши људи имају високо развијену свест, тако да није било случајева тровања алкохолом, нити  здравствених проблема због прекомерног уноса хране, истакла је Виолета Мирковић.

БОНУС ВИДЕО:

Срећну Православну нову годину жели вам ГО Заветници Прокупље!!!

Posted by Српска странка Заветници – Топлички округ on Понедељак, 13. јануар 2020.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име