Завршен Фестивал „Лектирићи екс ју фест“ у Прокупљу

Овогодишњи, Међународни позоришни фестивал за децу и младе “Лектирићи екс ју фест“, који је у нашем граду одржан седму годину заредом, завршен је успешно. Према мишљењу организатора, Народне библиотеке „Раде Драинац“, овај пут је понуда представа била најбоља откако Фестивал постоји, у обе конкуренције.

Све представе, према наводима жирија, одликује тежња за трагањем и померањем граница драмског израза, несебично и ватрено предавање педагошком раду, изражена колективна и индивидуална сценска експресија, достојан однос према драмској баштини, као и смели излети у стварању оригиналних текстова.

Водило се рачуна о свим елементима позоришног чина, док је публика дала немерљив допринос успеху одиграних представа. Након одгледаних 12 представа, осам за децу и четири за младе, у периоду септембар- децембар 2019. године, жири је једногласно донео све одлуке.

У категорији представа за децу, на трећем месту нашла се представа „Од читања се расте“ Јасминке Петровић, у режији Слободанке Опарнице, Драмска група „Петар Кочић“ из Инђије, другопласирана је „Капетан Џон Пиплфокс“ Душка Радовића, у режији Марије Миленковић, ОШ „Митрополит Михаило“ у Сокобањи, док је за најбољу проглашена представа „Чаробњак из Оза“ Милене Деполо, у режији Игора Ристића, ОДДФ „Жар птица“ из Сурдулице.

Награду публике у овој категорији, добила је представа„Гуливер у земљи лутака“ АП „Јанићије Поповић“ из Грачанице.

У категорији представа за младе, треће место припало је представи „Свадба“ Зорице Давитковске, у режији ауторке Елене Јакимовске, СОУ „Ђорче Петров“ из Криве Паланке, другопласирана је „Лајање на звезде“ Милована Витезовића, у драматизацији и режији Весне Станковић, Гимназија „Црњански“-БИС из Београда, а титулу најбоље понела је представа „Оркестар Титаник“ Христа Бојчева, у режији Иване Милосављевић, Католички школски центар „Свети Фрањо“ из Тузле. Награду публике у категорији омладинских представа, понела је „Зана Замфировић“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име