Буџет се реализује планираном динамиком

На јучерашњој седници Скупштине Града Прокупља, прва и најважнија тачка дневног реда била је усвајање Извештаја о извршењу буџета за период 01.01.2019.-30.09.2019. године.

На основу извештаја Одељења за финансије, закључено је да се буџет Града реализује планираном динамиком, и да је у претходним месецима реализован 53,63 одсто, што би значило да ће до краја ове календарске године планирани буџет бити реализован око 80 одсто.

Од почетка године до данас, остварени су приходи и примања у износу од 876.771.582,48 динара, расходи и издаци износе 878.016.167,40 динара, што према речима члана Градског већа задуженог за финансије Саше Стошића, указује да се домаћински пословало, без дуговања и трошило само зарађено.

-Баланс између прихода и расхода је потпуно усаглашен, нисмо трошили више него што имамо и нисмо се задуживали, а све своје обавезе уредно смо измиривали, казао је већник Стошић, нагласивши да су приоритети у претходном периоду били деца, инфраструктура и јавна предузећа.

У даљем току заседања, одборници су усвојили Одлуку о месним заједницама на територији града Прокупља, као и Одлуку о коришћењу локалних водовода у сеоским насељима, на основу које ће се извршити контрола исправности свих изворишта и бунара који су ван градске мреже, и тако омогућити свима да имају исправну пијаћу воду.

Скупштина је усвојила и Одлуку о порезу на имовину грађана, на основу које ће се у четвртој зони за градско грађевинско земљиште уместо 800 динара плаћати 600, а за пољопривредно земљиште уместо 150, 80 динара, односно за шумско земљиште плаћаће се уместо 200, 90 динара.

Посебну пажњу, одборници су посветили Предшколској усанови „Невен“ и дали сагласност на Одлуку о измени и допуни Статута те установе.

Образлажући стање у ПУ „Невен“, директорка Весна Јовановић је казала да ову установу похађа 984 деце, смештених у четири објекта, а да се тренутно њих 80 налази на чекању.

Према њеним речима, проблем недостатка простора за смештај деце у тој установи у потпуности ће бити решен изградњом још једног, петог обданишта, чији ће смештајни капацитети бити далеко већи од броја деце која су сада на чекању.

О инвестицијама, бризи о деци и социјално угроженим категоријама, на данашњем заседању говорила је и шеф одборничке групе СНС Љубица Станковић.

Она се осврнула на изградњу нове прокупачке пијаце, реконструкцију нове болничке зграде, изградњу градских и сеоских путева, школа и вртића.

Станковићева је поручила да се много гради и улаже, и то приоритетно у школство и здравство.

-Након ових великих инвестиција, и остало ће доћи на ред. И бесплатне школе језика и бесплатне школске књиге за све ђаке и бесплатне екскурзије, и надам се још много тога лепог, што желимо себи и нашој деци, казала је Љубица Станковић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име