Обележен Светски дан борбе против дијабетеса

Под слоганом “Дијабет и породица“, у Прокупљу је данас обележен Светски дан борбе против дијабетеса, 14. новембар.

У организацији Саветовалишта за дијабет и Патронажне службе Дома здравља, Медицинске школе, Црвеног крста и Удружења „Ербас“, у пешачкој зони у Прокупљу спроведена је акција током које су грађани имали прилику да провере вредност шећера у крви, као и да добију корисне савете и едукативне брошуре о шећерној болести.

-Ове године смо поред мерења шећера у крви, акцију осмислили на један другачији начин. Организовали смо шетњу рекреативном стазом до врха Хисара, у којој су учествовали сви организатори акције, дијабетичари, као и многи други грађани. Мерењем шећера у крви на почетку шетње и на крају, желели смо да докажемо колико физичка активност смањује вредност шећера у крви и колико је значајна за одржавање шећерне болести, али и за њену превенцију, казала је директорка Дома здравља Зорица Момчиловић.

Како истиче, У Прокупљу је близу 3.000 оболелих од шећерне болести. Постоји велики број неоткривених пацијената, јер је дијабет врста болести која се тихо и неприметно развија.

-Око седам одсто грађана на нашем подручју болује од ове болести, са тенденцијом повећања. Битно је не само данас, већ свакодневно утицати на подизање свести људи да у превенцији ове болести највише сами себи могу да помогну, контролом вредности шећери у крви, здравом исхраном и физичким активностима, истакла је Момчиловић.

Из Удружења за здравље дијабетичара “Ербас“ упозоравају да је међу дијабетичарима у Прокупљу двадесеторо деце.

-Циљ је да окупимо наше најмлађе, да им помогнемо да се више друже, да виде да нису сами. Организовали смо камп где смо окупили децу из Ниша, Пирота, Врања, Власотинца, Лесковца. У седмодневном дружењу, деца размењују искуства, друже се и на тај начин лакше подносе сазнање да су дијабетичари, казала је испред Удружења „Ербес“ Јелена Милосављевић.

Ученици и наставници Медицинске школе традиционално учествују у обележавању Светског дана борбе против дијабетеса.

-Иницијатори за учешће у акцији су наши ученици, чланови Ученичког парламента, заједно са Секцијом здравственог васпитања и наставницима. Ове године, акценат смо ставили на едукативни део акције, у смислу информисања становништва о самој болести, о начинима на које се болест превенира, али и на који начин се код оболелих могу спречити компликације, рекао је организатор вежби у блоку Медицинске школе Драган Тонић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име