За недељу дана више од 1.000 посетилаца видело изложбу старих играчака

-За недељу дана, изложбу старих играчака из прошлог века, у Народном музеју Топлице у Прокупљу, видело је више од 1.000 посетилаца, углавном деце предшколског и школског узраста, казали су данас у Музеју.

-Деца су одушевљена играчкама које по први пут виде, које се покрећу на необичан начин, које изгледају другачије и које се тако разликују од данашњих, казала је музејски водич и један од аутора изложбе Александра Ђукић.

-Све прокупачке основне школе, најавиле су посету Музеју, па сада планирамо њихове посете по групама, док су многе школе већ биле у посети, казала је Александра.

Деца желе све да виде, почев од старих буквара из којих су прва слова училе њихове баке, преко механичких и гумених играчака, старих 70 и више године, до порцеланских лутака, од којих најстарија има више од 100 година.

-Девојчице су одушевљене луткама, а дечаци гуменим фигурама кошаркаша и фудбалера, које верно приказују некадашње славне светске звезде, рекла је Александра.

Како додаје, ученици првог разреда, почели су да бирају и најлепшу играчку, па им је омогућено да гласањем између себе изаберу своју омиљену играчку.

Према првим резултатима гласања, воде лутке код девојчица, док су код дечака на првом месту гумени кошаркаши и фудбалери.

У склопу изложбе, на зидовима Музеја налазе се и аутентичне старе фотографије деце из периода када су изложене играчке биле њихов шарени безбрижни свет.

Изложба „Тата купи ми…“, у Народном музеју Топлице у Прокупљу, трајаће до краја овог месеца, након чега одлази на пут, па ће моћи да је виде и деца у другим градовима Србије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име