Патронажна служба Дома здравља увек тамо где је помоћ потребна

-Патронажна служба прокупачког Дома здравља на подручју града Прокупља и у околним селима, дневно посети по десетак породица у којима живе бебе, стари и болесни, као и сви они којима је потребна медицинска помоћ и нега, казала је главна сестра те службе Слађана Димитријевић.

Седам медицинских сестара, свакодневно обилази породиље, реконвалесценте, стара и болесна лица, по одређеном дневном списку, али и по позивима грађана.

-Нико коме је потребна наша помоћ и подршка, никада није био занемарен, истакла је она.

Како додаје, најлепши део овог посла је када се обилазе тек рођене бебе и младим мајкама показује како да их чувају, хране, негују.

Према правилима, патронажне сестре, првих месец дана након порођаја, два пута недељно посећују младе мајке и помажу им приликом дојења и неге новорођенчета, а касније, како беба одраста, те посете бивају ређе и своде се на редовне месечне и годишње обиласке.

Многи стари, затим хронични срчани болесници, астматичари, нервни болесници не би могли да се са својим болестима изборе у кућним условима без бриге и неге патронажне службе.

Ова служба и превентивно делује, па неретко ту спадају и информативни разговори о тренутном здравственом стању корисника, што подразумева укључивање и лекарске помоћи ако је потребно.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име