Отворен ЦНЦ тренинг центар у Прокупљу

У Техничкој школи „15. мај“ у Прокупљу, данас је министар омладине и спорта у Влади Републике Србије Вања Удовичић отворио ЦНЦ тренинг центар. Вредност пројекта је 133.000 евра, а највећи део средстава за његову реализацију обезбедила је Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ. Подршку у реализацији овог пројекта, Школа је имала и од Града Прокупља.

-Поносим се тиме што настављамо један од најзначајних пројеката Министарства омладине и спорта у сарадњи са Немачком организацијом за међународну сарадњу ГИЗ. Овај пројекат има за циљ што лакше запошљавање младих људи, који треба да остану у својим срединама. Оно што је најбитније, јесте да спајамо приватни сектор са образовним и владиним сектором и на тај начин омогућавамо да млад човек дође лакше до запослења. Лепо је видети ову Школу овакву каква је сада. Простор у коме ће се обављати обука је модерно опремљен и машине на којима ће се обучавати полазници су такође најмодерније, али је и рад на њима безбедан. На тај начин пратимо европске трендове и вредности и желимо да идемо у корак са најразвијенијим земљама. Такође, желимо да се боримо против највећег изазова који имамо, а то је стопа незапослености младих људи у Србији. Желимо да младим људима у нашој земљи омогућимо да се искажу у својој средини кроз вештине које поседују и које ће тек стећи, рекао је министар Вања Удовичић, отварајући ЦНЦ тренинг центар у Техничкој школи „15. мај“.

Градоначелник Прокупља, Александар Симоновић је рекао да овај пројекат јавно-приватног партнерства представља предуслов за развој позитивног пословног и предузетничког духа, стваралачког нагона и радне атмосфере на нашем подручју.

-Машине које је Техничка школа добила јесу заправо наш поглед у будућност и стабилан основ за развој и напредак. Кадрови који буду стекли знање и вештине током обуке су гаранција да ће Прокупље остати лидер у овој области, што ће омогућити напредак у раду са досадашњим, али ће и довести нове инвеститоре у наш град. Локална самоуправа је свесна да само квалитетно образовање гради бољу будућност једног краја, зато свих ових година, са својим сарадницима, инсистирам на побољшању услова у нашим школама. Реновиране и уређене школске зграде, нови смерови за образовање наше деце, овај и нови пројекти, који ће унапредити знање, вештине и образовање наше деце су наш залог за будућност Прокупља, истакао је градоначелник Прокупља Александар Симоновић, који се захвалио на подршци представницима Немачке организације за међународну сарадњу, Министарству омладине и спорта, Министарству просвете, науке и технолошког развоја, прокупачким привредницима из ГАМА Колсалтинга, ТЗР Металурга, ЕГЗИТ-а, ЧИП-а, Агромаркет Алата, Леонија, јер су, како је нагласио, заправо они препознали значај овог пројекта и укључивши се у његову реализацију, показали да су носиоци развоја наше друштвене заједнице и на тај начин још једном потврдили висок степен друштвене одговорности.

Руководилац групе за стручно образовање у Министарству просвете науке и технолошког развоја, Радован Живковић је овом приликом подвукао да су стратешки циљеви Министарства просвете, науке и технолошког развоја квалитетно средње стручно образовање, али и образовање одраслих.

-Циљ је да млади и одрасли кроз образовни систем стекну компетенције које ће им омогућити да се запосле. Од изузетне важности је сарадња Школе и привреде и управо данашња свечаност, отварање радионице, као и обука за оператера на ЦНЦ машинама су сјајан пример, који води остваривању постављених образовних циљева. Овде се данас, на веома лепом и корисном примеру, види јединство Школе и локалне самоуправе. Поред тога што Министарство просвете ради на реформи постојећих образовних профила, оно води рачуна и о онима који су остали без одређених квалификација, рекао је Живковић.

Пројекат Немачке развојне сарадње, који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ–„Подстицање запошљавања младих“ је започео 2015. године и трајаће до краја ове године. На челу тог тима је Александар Бец, менаџер програма и координатор сектора за одрживи економски развој и запошљавање и вођа пројекта Немачке развојне сарадње „Подстицање запошљавања младих“ .

-Како би се смањио висок проценат незапослених и неактивних младих, Владе СР Немачке и Републике Србије су се 2015. посветиле заједничком циљу, а то је стварање бољих услова у стицању нових знања за младе људе, који имају од 15 до 35 година. Ова сарадња омогућила је да Школа добије радионицу, а ускоро ће и акредитовати програм обуке за ЦНЦ оператера. Захваљујем се свим партнерима у овом веома важном послу, којим смо омогућили младима да убудуће стекну нове вештине, а са њима и боље могућности за запослење, нагласио је Бец.

Директорка Техничке школе „15. мај“, Биљана Миленковић, овом приликом се захвалила свима на подршци.

Она је нагласила да ће Школа оправдати поверење и да ће младим људима, који се буду обучавали за ЦНЦ оператере, бити подршка и подстицај.

Пројекат немачке развојне сарадње „Подстицање запошљавања младих“, Град Прокупље, Техничка школа „15. мај“ и шест компанија из Прокупља: ГАМА Консалтинг, ТЗР доо, Металург доо, ЕКСИТ лтд, ЧИП доо, Агромаркет Алати доо успоставили су мултисекторску сарадњу у форми развојног јавно приватног партнерства. Циљ је да се успостави сарадња између Техничке школе „15. мај“, партнерских компанија и локалне самоуправе у Прокупљу за развој програма стручног усавршавања ЦНЦ оператера, да се обнови и опреми радионица тренинг центра у оквиру Школе и да се спроведу стручне обуке за незапослене младе из Прокупља и околине, у складу са потребама тржишта рада. Стратешки циљ сарадње је подршка отварању нових радних места и подстицање формалног запошљавања младих у Прокупљу.

Споразумом је предвиђена обука за руковање ЦНЦ машинама у оквиру Центра за образовање одраслих у Техничкој школи „15. мај, у складу са акредитованим програмом. У компанијама које су партнери у развојном јавно приватном партнерству, одржаће се практични део обуке за полазнике. Планирани број полазника обуке је 24, у два циклуса, који ће се реализовати до краја 2019. године. Прва група је већ започела обуку 17. септембра. Циљ партнерства је да најмање 70 одсто полазника буде запослено у року од шест месеци након завршетка обуке.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име